Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

PINNEKJØTT

Slik lager du pinnekjøtt

Pinnekjøtt er enkelt å lage selv. Men du må regne 6 - 8 uker på å få det klart. Den rike viltsmaken i Færder Får gir en spiss til kjøttet som gjør opplevelsen enda mer autentisk.

pinnekjøtt_dummy

DU TRENGER:
Et trau, plastkasse eller stort kar . Grovt havsalt. En god kniv. Tilgang på et lunt og luftig sted feks et loft hvor kjøttet kan henge til tørk. 

En god kjøttsag (elektrisk er lurt).

SLIK GJØR DU DET:
Strø grovsalt i bunnen av trauet eller kassen.  Legg en lammeside over. Strø grovsalt oppå siden, overalt. Legg andre siden over og strø så grovsalt over siden igjen. 

Snu sidene 1 gang pr. dag de to neste dagene.  Den tredje dagen spyler du sidene for salt, tørker de med papir og henger de til tørking på et lunt og luftig sted 6-8 uker. Gjerne på loft der det er ventilasjon og gjerne midt mellom pipe og ventil. 

Dagen før du skal spise, sager du mellom de lange pinnene og over ryggbeinet (her er elektrisk sag lurt). 

TILBEREDING AV PINNEKJØTT:

Det er vanlig å beregne ca 500 gram kjøtt per person. 
Kvelden før du skal serverer pinnekjøttet legger du det i vann, slik at det blir mykere og mindre salt.  Skift vann en gang.  

Så er det bare å følge en vanlig oppskrift for pinnekjøtt: Litt vann i kjelen, rist eller bjørkepinner over (pass på så ikke vannet kommer over kjøttet skal ikke komme i kontakt med vannet ). Legg pinnekjøttet lagvis og la det koke under lokk i drøyt to timer eller mer, til kjøttet slipper beinet. Pass på at kjelen ikke koker tørr, etterfyll med vann om det trengs. 

Noen liker å legge det litt under grillen før servering.

TILBEHØR:

Mandelpoetet og kålrotstappe. 


FENALÅR

Mange kontakter oss med spørsmål om å kjøpe fenalår. Fenalår fra Færder Får smaker fantastisk godt, og er ikke så vanskelig å få til selv. Her kommer en oppskrift som vi selv bruker. 

DU TRENGER:
Du bør helst ha tilgang til et mørkt rom eller skap med stabilt kjølig temperatur helst under 4 grader, mens saltingen pågår. Du må også ha en god kniv, en stor nok balje. Salt (gjerne fint havsalt) og god tid.

FREMGANGSMÅTE:

fenalår2.jpg

 

  1. Stryk låret hardt fra knoken og nedover, da kommer det kanskje ut litt blod.
  2. Legg det i en liten balje. Ha en kilo salt på låret, gjerne fint havsalt. Gni det på over alt og hell på resten. La det ligge kjølig i tre dager. Snu det av og til!
  3. Skyll det fort i kaldt vann. Saltet som da har trengt inn, vil fortsette sin vandring innover i kjøttet.
  4. Heng det et tørt, kjølig og luftig, pluss helst mørkt, sted i minst 8 – 12 uker (mens pinnekjøttet som du kan lage på samme måte (fra punkt 2)  klarer seg med 6 uker). Litt frost er ikke farlig.
  5. OBS! Kommer det mugg, skal du koke opp en halv liter vann med 100 gram salt og avkjøle det. Så drypper du en ny og ren oppvaskbørste i laken og gnir grundig over låret, før du tørker av fuktigheten og henger låret tilbake.

 

    Et fenalår bør henge minst 8-12 uker.